5 tips om veilig te werken als monteur brandpreventie

5 tips om veilig te werken als monteur brandpreventie

Als monteur brandpreventie zorg jij ervoor dat mensen in elk gebouw veilig kunnen wonen en werken. Jij bent namelijk dagelijks bezig met het brandveiliger maken van bedrijfspanden, woningen, stations en andere iconische gebouwen in Nederland. Jouw eigen veiligheid staat hierbij voorop. Hoe je die waarborgt? Lees hier vijf tips voor het veilig werken als monteur in brandbeveiliging.

1. Draag Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM)

Draag altijd de voorgeschreven persoonlijke beschermingsmiddelen*, zoals veiligheidsschoenen, handschoenen, veiligheidshelm of gehoorbescherming. Deze middelen beschermen je tegen mogelijke ‘gevaren’ op je werkplek.

*Bij PFC voorzien we jou van een volledig pakket aan persoonlijke beschermingsmiddelen.

2. Voer een Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) uit

Voer bij aanvang van jouw werkzaamheden een LRMA uit, ook wel een veiligheidscheck genoemd. Dit is vanuit de VCA-norm (versie 2008/5.0 en 5.1) een eis. Zo word je bewust van de mogelijke risico’s die je werkzaamheden met zich meebrengen. Je stelt jezelf een aantal vragen zoals: wat houdt de taak in? Welke gevaren kunnen naar voren komen? Heb ik speciale veiligheidsmaatregelen of -uitrusting nodig? Zijn er factoren die mijn veiligheid kunnen beïnvloeden? Dit is dé manier om potentiële risico’s in kaart te brengen.

3. Zet je werkplek af

Plaats duidelijke, opvallende afzettingen (lint of borden) om de grenzen van jouw werkplek aan te geven. Dit verkleint risico’s en waarborgt veiligheid. Niet alleen voor jou, maar zeker ook voor je collega’s en voorbijgangers. Zo voorkom jij ongevallen en waarborg je een veilige werkomgeving.

4. Werk veilig op hoogte

Gebruik de juiste valbeveiliging, zoals valharnassen, én behaal je hoogwerker certificaat*. Werken op hoogte brengt namelijk veel risico’s met zich mee. Een hoogwerkerscertificaat garandeert dat je getraind bent in veiligheidsprocedures, valbeveiliging en het vermijden van potentieel gevaarlijke situaties. Hierdoor wordt je eigen veiligheid en die van anderen gewaarborgd. Daarnaast toont het aan dat je de vereiste training en kennis hebt om veilig en bekwaam met een hoogwerker te werken.

*Nog geen hoogwerker certificaat? Bij PFC bieden wij jou de mogelijkheid om dit te behalen.

5. Volg trainingen

Tot slot, maar zeker niet onbelangrijk: blijf op de hoogte van nieuwe technologieën, veiligheidsnormen en procedures in de brandbeveiligingssector door trainingen te volgen. Dit komt niet alleen de veiligheid van je klanten ten goede, maar ook die van jezelf.

Kom werken bij Perfect Fire Control

Wel of geen ervaring? Dat maakt niet uit. Wij bieden je alle tools om jezelf te ontwikkelen. Voeg jezelf toe aan ons team van gedreven, hardwerkende bouwkundig brandpreventie monteurs. Bekijk onze vacatures en solliciteer. Geen lange brieven of uitgebreide cv’s. Kennismaken doen we face-to-face.

In 4 stappen aan de slag

1.
Reageer op een vacature
2.
Kennismakingsgesprek
3.
Betaalde meeloopdag
4.
Aan de slag!