De rol van monteurs bij het waarborgen van de brandveiligheid van gebouwen

De rol van monteurs bij het waarborgen van de brandveiligheid van gebouwen

Brandveiligheid is een belangrijke voorwaarde om onbezorgd te wonen en werken in elk gebouw. En daar speel jij als monteur brandpreventie een belangrijke rol in. Jouw werk beperkt zich niet tot het in kaart brengen van de brandrisico’s. Met vakmanschap monteer je brandwerende applicaties die gecertificeerd zijn en draag je de verantwoordelijkheid voor het beheer van deze veiligheidsmaatregelen in het gebouw.

Al met al: jij bent verantwoordelijk voor het waarborgen van de brandveiligheid van gebouwen. In deze blog lees je hoe je die veiligheid waarborgt.

Registreren van onderhoud van brandwerende applicaties in logboek

Een belangrijk aspect van het waarborgen van de brandveiligheid, en jouw werk, is het periodiek onderhouden van brandwerende applicaties. Je vergroot de veiligheid door deze onderhoudsactiviteiten bij te houden in een logboek. Hierin noteer je wanneer je wat doet én welke brandwerende voorzorgsmaatregelen zijn uitgevoerd, gecontroleerd en onderhouden. Daarmee blijft de effectiviteit van de brandveiligheid gewaarborgd.

Nauwkeurige montage van brandwerende applicaties

Nog een belangrijk aspect van het waarborgen van de brandveiligheid is het nauwkeurig plaatsen van brandwerende applicaties volgens de juiste voorschriften en testresultaten. Doe je dat niet? Dan vergroot je het risico op verspreiding van brand in het gebouw. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Strategisch plannen en samenwerken

Voer als monteur brandpreventie niet alleen je werkzaamheden op tijd uit, houd ook rekening met andere partijen die aan het gebouw werken. Overleg met deze partijen. Zo zorg je ervoor dat de brandwerende applicaties op het juiste moment én de juiste manier worden geïnstalleerd. Maar ook dat het aansluit bij de planning van de andere de bouw- en renovatiewerkzaamheden. Zo lopen jullie elkaar niet in de weg en waarborgen jullie de (brand)veiligheid van een gebouw.

Voorbeeld: je krijgt de opdracht om brandwerende applicaties te installeren boven het plafond in een gebouw. Hierbij moeten verschillende teams door de brandwerende barrières heen werken. Hiervoor is een strategische planning nodig. Jouw werkzaamheden moeten op tijd ingepland worden, zodat de volgende partij naadloos aansluit. Deze doordachte aanpak garandeert niet alleen jouw bereikbaarheid op een later moment, maar waarborgt ook de brandveiligheid van het hele gebouw.

Kom werken bij Perfect Fire Control

Wil jij ook de brandveiligheid van gebouwen waarborgen? Wij bieden je alle tools om jezelf te ontwikkelen. Van het behalen van certificeringen tot het volgen van cursussen en trainingen. Voeg jezelf toe aan ons team van gedreven, hardwerkende bouwkundig brandpreventie monteurs. Bekijk onze vacatures en solliciteer. Geen lange brieven of uitgebreide cv’s. Kennismaken doen we face-to-face.

In 4 stappen aan de slag

1.
Reageer op een vacature
2.
Kennismakingsgesprek
3.
Betaalde meeloopdag
4.
Aan de slag!